LimoTaxi

Service & kwaliteit

Het stappenplan om een taxibedrijf te starten

Wie een taxibedrijf wil exploiteren, mag niet zomaar een taxibordje op zijn auto plaatsen en beginnen met het vervoeren van klanten. Er komen aardig wat administratieve taken bij kijken en je moet natuurlijk rekening houden met regels van de overheid. Dit stappenplan geeft een globaal beeld van de verplichtingen waaraan taxiondernemers moeten voldoen, maar let op: de regels kunnen per gemeente verschillen.

Om te beginnen is een planning belangrijk. Met wat voor een taxi ga je rijden en hoe snel is de levertijd? Bij sommige auto’s kan de levertijd vier maanden zijn. Het is dan ook behoorlijk verstandig om hier rekening mee te houden in de planning. In dit stappenplan zie je direct in één overzicht wat er allemaal nodig is om een taxibedrijf te starten en te exploiteren.

1. KVK inschrijving

Via de website van de KVK kan je een afspraak maken om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Doorgaans lukt een afspraak binnen één week bij de KVK bij jou in de buurt. Hou hier wel rekening mee dat van te voren goed nadenkt over de naam die je wil gaan vastleggen om procedures van bestaande bedrijven te voorkomen.

Denk daarbij ook goed na over de rechtsvorm (BV, VOF, Eenmanszaak of NV) die jij wil gaan toepassen voor je onderneming. Een BV oprichten gaat tegenwoordig relatief makkelijk en is er geen kapitaal meer nodig van EUR 18.000,-. Hou hier echter wel rekening mee dat een BV fiscaal pas interessant is boven een winst van circa EUR 95.000,-. Dit omdat je hierdoor geen gebruik kan maken van de ondernemingsfaciliteiten die voor de eenmanszaak gelden.

Hoelang duurt dit?

Eén week voordat je, je taxionderneming wilt starten

Kosten

Eenmalig €50,-

Inschrijven

Benodigdheden

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Naam voor je bedrijf

2. Bijhouden urenregistratie

Zodra jij jezelf hebt ingeschreven doe je er verstandig aan om je eigen uren te registreren. Een document voor het bijhouden van je urenregistratie kan je hier downloaden. Deze urenregistratie is van belang om recht te hebben op ondernemersfaciliteiten zodra jij er voor hebt gekozen om als eenmanszaak of VOF in te schrijven. Via deze ondernemersfaciliteiten heb jij recht op verschillende aftrekposten zoals ondernemersaftrek, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek en de FOR (Fiscale Oudedagsreserve). Een kort overzicht van het voordeel wat je krijgt zodra jij voor een gedegen urenadministratie zorgt: Jaar 2018 Ondernemersaftrek EUR 7.280,- Startersaftrek EUR 2.123,- Netto fiscaal voordeel bij 42% IB tarief: EUR 3.950,-.

Handige links/documenten

Klik hier voor het Document voor het bijhouden van je urenregistratie

Daarnaast heb je nog 14% zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek werkt zowel in de winst als in een eventueel verlies door (bij verlies bijtellen waardoor je verlies kleiner wordt en dus het fiscale voordeel ook kleiner). Bij een winst van bijvoorbeeld EUR 30.000,- heb je een extra aftrekpost van EUR 4200,- wat zorgt voor een totaal netto voordeel van EUR 1764,- (bij IB tarief 42%). Met andere woorden heb je als zelfstandige bij een winst van EUR 39.403,- een voordeel van EUR 5.714,-.

Indien men als taxiondernemer in een jaar meer dan EUR 2.300,- (in 2018) investeert in bedrijfsmiddelen, bijvoorbeeld door een voertuig aan te schaffen, dan mag je een deel van dat bedrag aftrekken van de winst. De aftrek is ongeveer 28% van het investeringsbedrag.

3. Aanvragen e-herkenning

Om jou een rit naar het gemeentehuis te besparen kan je een e-herkenning voor jouw onderneming aanvragen. Deze heb je vervolgens nodig om als bedrijf een VOG aan te vragen voor jezelf als ondernemer. Hierdoor kan je de aanvraag voor de VOG digitaal indienen.

Hoelang duurt dit?

circa één tot twee weken

4. Aanvraag VOG voor taxiondernemer

Stap 3 kan je eventueel overslaan door naar het gemeentehuis te gaan en dit formulier persoonlijk op vertoon van je legitimatiebewijs te overhandigen. Op het gemeentehuis dien je dan de leges (vergoeding voor de VOG) te voldoen.

Hoelang duurt dit?

Ongeveer drie weken

5. Aanvraag VOG via e-herkenning

Zodra je het aanvraagformulier van de e-herkenning hebt ontvangen heb je de mogelijkheid om de VOG voor jezelf aan te vragen. Dit is niet meer nodig zodra je stap 4 hebt gevolgd. De VOG kan je aanvragen via Dienst Justis/ COVOG.

Hoelang duurt dit?

Ongeveer drie weken

6 Aanvragen ondernemervergunning taxi

Zodra je over alle documenten beschikt dan vul je de volgende aanvraagformulier in: Ondernemersvergunning taxi. Heb je dit formulier ingevuld dan voeg je deze samen met de volgende bijlagen: 

  • Verklaring omtrent gedrag van de eigenaar/alle vennoten/alle bestuurders
  • Uittreksel Kamer van Koophandel, niet ouder dan 2 maanden
  • De ingevulde aanvraagformulieren

Voor de aanvraag van een ondernemersvergunning taxi gaan ook weer een aantal weken overheen, tenzij je een spoedaanvraag (express service) indient. De express service doet er twee werkdagen over nadat de aanvraag compleet inclusief betaling ingediend is. De kosten voor de express service zijn €101,64 incl. BTW.

Standaard aanvraag

Hoelang duurt dit?

Circa 4 a 5 weken

Kosten

€1443 vergunningsbewijs

Express aanvraag

Extra kosten

€101 vergunningsbewijs

Hoelang duurt dit?

2 werkdagen

7.1 Afspraak maken CBR

Zodra jij aan het wachten bent op de ondernemingsvergunning taxi doe je er verstandig aan om alvast een afspraak te maken bij het CBR voor het taxi examen.

7.2 Studeren voor taxichauffeur theorie

Trek voor je studie ongeveer twee tot drie weken uit (afhankelijk van hoe snel jij kan leren). Voor het theorie examen kan je handig gebruik maken van de examentraining op taxi-examen.nl. Voor EUR 17,50 heb je een week toegang tot veel vragen die jij kan verwachten bij het officiële theorie examen.

Hoelang duurt dit?

Ongeveer 5 weken

Kosten

€17,50 voor theorie stof

8. Afleggen praktijkexamen CBR

Naast het theorie examen dien je ook een praktijkexamen te doen. Het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen namelijk:
1. Rijden naar een punt zonder navigatie
2. Rijden naar een door de examinator op te geven locatie op navigatie
3. Rijden op aanwijzingen van de examinator

Meer informatie kan je hier vinden: www.cbr.nl

Bij stap 2 het rijden naar een door de examinator op te geven locatie op navigatie zakken veel mensen op. Dit omdat de examinator naar een moeilijk punt probeert te navigeren die zelfs met de navigatie niet makkelijk te vinden is of waar de navigatie nog niet up to date is. Probeer daarom eerst van te voren goed te kijken waar de locatie is en hoe je daar het makkelijkst komt.

9. Aanvragen geneeskundige verklaring

Voor het aanvragen van een chauffeurspas dien je te beschikken over een medische verklaring. Hiervoor dien je een afspraak te maken met een daartoe bevoegde arts.

Hoelang duurt dit?

Ongeveer 1 week

10. Documenten aanvraag chauffeurskaart

Als zelfstandig taxichauffeur ben je verplicht om te beschikken over een chauffeurskaart BCT zodra jij als ondernemer voornemens bent om taxi te rijden. Hiervoor moet je een aantal documenten verzamelen alvorens je de chauffeurskaart kan aanvragen.

11. Aanvragen ondernemerskaart

De ondernemerskaart is nodig om de taxionderneming te identificeren en toegang te geven tot de gegevens van de boordcomputer. Het aanvragen van de ondernemerskaart is mogelijk om parallel te laten lopen met de aanvraag ondernemingsvergunning taxi. Ongeveer 3 weken nadat je het aanvraagformulier voor de ondernemingsvergunning taxi hebt verzonden kan je de ondernemerskaart BCT aanvragen.

12. Afspraak maken inbouw apparatuur taxi

Nadat je exact weet wanneer je nieuwe taxi geleverd gaat worden kan je beginnen om een afspraak te maken voor de inbouw van de apparatuur. Er zijn twee leveranciers die deze apparatuur kunnen leveren.

13. Aanmelden bij een taxiorganisatie

Zodra je al deze stappen hebt doorlopen kan je in principe taxi rijden waar je maar wilt. Nadat je voorzien bent van alle vergunningen, diploma’s, passen etc. kan je jezelf aanmelden bij een taxiorganisatie en beginnen met taxi rijden. Het is ook mogelijk om je via LimoTaxi aan te melden bij diverse opdrachtgevers en centrales. Door je aan te melden bij diverse opdrachtgevers en centrales heb je het voordeel dat je op de eindbestemming, ongeacht waar deze is, misschien weer een nieuwe rit toegewezen krijgen waardoor je efficiënter kan zijn dan je collega’s. Hoe meer kilometers jij bezet kan zijn hoe minder onbezette kilometers jij in je kostprijs hoeft te verwerken. Het is ook mogelijk om via LimoTaxi een taxi inclusief Allrisk verzekering en met boordcomputer, printer en meter te huren.